Anta das Pedras Altas

Anta das Pedras Altas

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira (TAV PR8)

 10 km  Middelmatig   119m Mealha

Anta das Pedras Altas (TAV – PR9)is een 10 kilometer lange, middelzware gps rondwandeling van Tavira. De start is in Mealhas en het is een officiële wandeling en een wandelroute van B&B Cas al Cubo.  Hij loopt door de heuvels boven Cachopo, een kilometer of veertig ten noorden van Tavira in de Oost-Algarve. Wij hebben deze route opgenomen in ons programma omdat hij een kijkje geeft in de cultuurhistorie van de traditionele Portugese herders.

Lees meer ...
Wandelroutes van gemeente Tavira

Wandelroute Anta das Pedras Altas,  bevindt zich ongeveer 40 kilometer ten noorden van Santa Catarina da Fonte do Bispo, in het gebied boven het historische dorp Cachopo. Rijdend in de heuvels overvalt je de rust van de traditionele Algarve. De wegen zijn bijna verlaten en naarmate je hoger komt, zijn de vergezichten spectaculair.

Wij  lopen deze wandeling begin januari op een mooie zonnige dag. We beginnen deze PR9 in Mealhas; het cultureel historisch hoogtepunt van de streek. Dat voorkomt een paar natte voeten helemaal in het begin van de wandeling omdat bij Redonda, de rivier moet worden overgestoken. Vlak na het begin van de wandeling, nog binnen de dorpsgrenzen van Mealhas, liggen verschillende ´Palheiros´of wel traditionele herdershutten waar het hooi en gras voor het vee werd opgeslagen. Ze bevinden zich in verschillende stadia van verval. De overlevering vertelt dat in deze ronde opslagplaatsen tot begin 20e een zelfs hele boerengezinnen woonden, samen met hun veestapel. Als je de hutjes ziet kan je je er niets bij voorstellen.

Portugese hunnebedden

Iets verder buiten Mealhas, na een eerste klim, kom je langs een echt Portugees Hunnenbed of ‘Anta’. Dit is de Anta das Pedras Altas. Je vraagt je, bij het zien van de enorme stenen, af hoe dit kleine volk die kolossen de berg op heeft gekregen! Vanaf de Anta heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Daarna gaat de route langs de ‘Currais da Valeira´, een verzameling vee-kralen die langs de trekkerspaden van de herders lagen en die door elke reizende kudde werd gebruikt. Het was immers noodzakelijk het vee steeds te voorzien van vers eten en migratie was daarvoor de enige optie.

Onderweg geniet je van vergezichten en eucalyptus- en dennenbossen. Met een hoogteverschil van ongeveer 130 meter, wel verdeeld over een paar steile klimmetjes, en wat slecht onderhouden paden, is deze wandeling gemiddeld van niveau. Om het achterland van de Oost-Algarve te ontdekken is Wandeling Anta das Pedras Altas (TAV PR9) echt een aanrader!

Download file: TAV-PR9 Antas das Pedra Altas ~ Mealha.gpx
×