Serra de Alcaria do Cume

Serra de Alcaria do Cume

GPS wandelroute – Wandelen Algarve – Tavira TAV PR15

 12.8 km  Moeilijk   283m Carvalhal

Wandelroute Serra do Alcaria de Cume is een moeilijke wandeling van bijna 13 kilometer rondom het hoogste punt van de Oost-Algarve. Hij is niet zo zeer lastig om te vinden als wel, omdat er stevige klimmetjes in zitten. Bij het startpunt vallen de hoogspanningsmasten die de Algarve voorzien van elektriciteit erg op maar eenmaal onderweg, zie je die niet meer terug.
Lees meer ...
Ondanks het feit dat je je een kilometer of 30 ten noorden van Tavira bevindt, is het uitzicht over zee fenomenaal. We lopen deze wandeling op een zonnige januari dag en op de top van de berg is het fris; zeker vijf graden frisser dan in het dal. Denk daaraan en neem een windjack mee.

Wandeling Alcaria do Cume is een wandelroute van verstilde dorpen waar de tijd stil heeft gestaan. Hij is prachtig om te lopen met helder weer; de horizon ligt dan ver over de Spaanse grens. De huizen in het gebied zijn een bijzondere combinatie van eeuwenoud en nieuw-aangeplakt. In de rommelige omgeving herkauwen rustig wat schapen op een boerenerf. De flora is al helemaal tot leven gekomen. Amandelbomen staan al vól in bloei, het geurt naar wilde kruiden; rozemarijn en tijm; en ook andere wilde bloemen staan al in bloei. Tijdens de wandeling staan ook hier en daar bijenkorven. Wat daarnaast vooral opvalt is de totale rust en stilte. De wandeling volgt de eeuwenoude historische verbindingswegen die sinds mensenheugenis de verspreid liggende boerderijen verbinden met de gehuchtjes en de dorpjes met elkaar.

Bijna de hele route wordt gelopen over onverharde paden, maar er zit een klein stukje asfalt in en eigenlijk is dat niet zo heel erg, omdat je dan even niet op je voeten moet letten. Langs de wandelroute kom je geen café of restaurant tegen. We adviseren dan ook, een picknick lunch mee te nemen en om daarvan te genieten op één van de panoramische plekken van de wandeling.

Download file: tav-pr15-serra-de-alcaria-do-cume.gpx
×