Aguas Frias

Aguas Frias

GPS wandelroute – Wandelen-Algarve – Loulé

 11.4 km  Middelmatig   203m Aguas Frias de Cima

Aguas Frias wandeling is een middelzware, 11,4 km lange gps-rondwandeling van gemeente Loulé. 
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Wandelroute Águas Frias van Loulé

Wandelroute Aguas Frias van Loule is uitgezet in het noorden van de gemeente, op de grens van de Alentejo en de Algarve. Wij beoordelen hem als gemiddeld, met een lengte van ruim 11 kilometer en een gemiddeld aantal hoogtemeters.  De wandeling loopt door twee onderscheiden soorten landschap; de bergen van de Serra do Caldeirão en het rivierdal van de Rio Arade. Die laatste rivier loopt door de Algarve via Silves en mondt bij Alvor (Portimão) uit in zee. Langs de oever van de Rio Arade  is het elk seizoen een bloemenzee. Daarom wemelt het er ook van de libellen en vlinders. Die zijn het voedsel van allerlei soorten hagedissen, kikkers en salamanders en waar prooidieren zijn, vind je ook de jagers.

Dit dunbevolkte gebied wordt nog bewoond door traditionele boeren die er op de ouderwetse manier de akkers onderhouden. Langs de rivier vind je dan ook de kleine zelfvoorzienende groentetuinen die de families van de verspreide boerderijtjes voorzien van verse groente. Fruit komt van de her en der aangeplante sinaasappel- en citroenbomen. Een belangrijke pijler waar de lokale economie op drijft is kurk. Op het deel van de route dat door de berken van de Serra do Caldeirão loopt, vind je vele kurkeiken die allemaal iemands bezit zijn. Eén maal in de negen jaar worden de eiken met zorg en op de ouderwetse manier; met een kapmes; geschild.

Architectuur

In deze streek vind je ook nog huizen in een heel oude bouwstijl: de taipa-bouw.  Het Portugese woord taipa betekent stampleem en vindt zijn oorsprong in het Arabische tâbiya.  Deze bouwmethode stamt nog uit de 12e eeuw na christus toen de Moren die hier in de Algarve introduceerden. In de Taipa bouwmethode creëer je een bouwwerk door in een mal telkens een laag aarde uit te spreiden van zo’n 30 centimeter dik. Vervolgens stamp je deze aarde zo stevig aan dat het leem indikt tot ongeveer 15 centimeter hoogte. Door op deze manier laag op laag te stapelen en aan te stampen krijg je een krachtige, compacte wand die jaren- of eeuwenlang meegaat. Als het gebouw is opgedroogd kun je de mal verwijderen. Wat overblijft is een oersterk en bijzonder ogend gebouw.

×