Abufeira

Albufeira Wandelingen

GPS wandelingen – WandelenAlgarve – Albufeira

Historie

Albufeira is bij de gemiddelde reiziger vooral bekend als grote badplaats aan de Portugese Zuidkust. Tegenwoordig is de stad erg populair bij jongeren die er een gat in de nacht feesten.. en in de dag slapen. Over de oorsprong is maar weinig bekend. Waarschijnlijk lag op de plaats van het huidige dorp al een prehistorische nederzetting met een haven.

De Romeinen

De Romeinen onderkennen de strategische en mooie ligging van het huidige Albufeira en stichten er een nederzetting. Die bevindt zich op de “Cerro da Villa”. Dat is een rotsformatie tussen de Atlantische Oceaan en de rivier de Albufeira op een bijna onneembaar schiereiland. De  Romeinen noemen het Baltum en het heeft een kleine vissershaven.

De Moren

Zijn huidige naam krijgt het van de Arabieren die het Albuhera of ‘kasteel van de oceaan’ noemen. De naam verwijst naar het strategisch liggend kasteel dat er ooit heeft gestaan. Door de vloedgolf van 1755 is het kasteel volledig verwoest.

Badplaats

Al decennia lang is Albufeira een populaire vakantiebestemming. Dat komt door het zonnige klimaat (300 dagen per jaar zon) in de Algarve, de prachtige stranden en rotsbaaien, het mooie historisch centrum, het nachtleven en niet in de laatste plaats, de prachtige wandelpaden.

Wandelen

Deze populaire badplaats is niet de eerste locatie waar je aan denkt als het gaat om wandelen. Het gebied is echter verrassend rijk aan afwisselende wandelpaden in een geologisch gezien bijzonder gebied en een rijke cultuurhistorie. Een deel van de wandelroutes loopt door het Geopark Algarvensis.

Het gebied van het Geopark (kandidaat voor Unesco erfgoed lijst) omvat de gemeentes Loulé, Silves en Albufeira en is duidelijk afgebakend. Naast conservering van het bestaand erfgoed, gebruiken de beherende gemeenten het om de lokale bevolking te onderwijzen in het belang van het behoud van dit gebied, voor het streven naar een steeds groeiend milieubewustzijn en duurzaam beheer en gebruik en natuurlijk voor de ontwikkeling van geotoerisme. Als onderdeel van dat laatste streven is een aantal prachtige wandelroutes uitgezet die we hier presenteren.

Wandel-applicatie

De gemeente heeft voor de telefoon en tablet een applicatie  (of “app”.)ontwikkeld waar je in het Portugees en Engels de door de gemeente uitgezette wandelingen kunt vinden en volgen. Op de Portugese website in de bovenstaande link vind je de verwijzing naar de applicatie.

  • Moeilijkheid

Pin It on Pinterest

Share This
×